Vereniging Pir Sultan Abdal is een sociaal-culturele (migranten)vereniging opgericht in 1995 te Enschede. Onze vereniging is vernoemd naar de 15e eeuwse (Turkse)
poƫet, musicus, humanist en mysticus Pir Sultan Abdal. Onze vereniging telt momenteel rond de 200 leden.
Wat voor soort vereniging zijn wij?
Wij zien ons als een progressieve vereniging...als een migrantenvereniging...als een alevitische vereniging...als een vereniging met humanistische uitgangspunten...als een maatschappelijke vereniging die graag betrokkenheid toont met de samenleving...als een belangenvereniging voor onze leden...als een vereniging die de cohesie onder gelijkgestemde mensen en groepen bevordert...kortom, als een brede vereniging met ruime uitgangspunten!
Wat doen wij?
Onze vereniging heeft verschillende doelstellingen op het gebied van cultuur, religie en maatschappij. Een doelstelling van ons is de eeuwenoude alevitische cultuur en religie te doen voortleven. Onze alevitische identiteit komt bijvoorbeeld terug in onze moderne, met de tijd meegaande interpretatie van mens, maatschappij en religie. Dit willen we doorgeven aan volgende generaties en uitdragen aan hen die hiermee niet bekend zijn. Daarnaast hebben we sociaal-maatschappelijke functies zoals het ondersteunen bij overlijdenissen, uitvaarten en gedenkbijeenkomsten. Andere activiteiten zijn familieavonden, voorlichtingsbijeenkomsten, muzieklessen, huiswerkbegeleiding, organiseren van lezingen, boekpresentaties, muziek- en theatervoorstellingen.
Ook kunt u denken aan (hulp) inzamelingsacties. Om onze doelstellingen te bereiken werken we graag samen met andere instellingen en verenigingen met democratische, multiculturele en tolerante uitgangspunten: vele zaken vragen immers om samenwerking en verbinding tussen verschillende groeperingen, mensen en maatschappelijke organisaties.
Wat zijn onze waarden, normen en beginselen?
Wij hanteren de volgende uitgangspunten, die wij ook graag naar buiten willen uitdragen:
- Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich in vrijheid kunnen ontwikkelen, met ruimte voor persoonlijke autonomie, ontplooiing, het vrije woord, rede en kritiek. Daarbij gaan we respectvol met elkaar en anderen om. 🐣
- Waar mogelijk helpen wij elkaar. Wij zijn sociaal voor elkaar en naar buiten toe. 👫
- Wij omarmen verscheidenheid, diversiteit en pluriformiteit: er is ruimte en respect voor het anderszijn van de medemens. Wij vinden het belangrijk dat geen (discriminerend) onderscheid wordt gemaakt op basis van afkomst, etniciteit, huidskleur, uiterlijk, nationaliteit, taal, lichamelijke beperkingen, geloof, religieuze schisma's/stromingen, geslacht of sexuele geaardheid. We gaan niet uit van vooroordelen of generalisaties. Iedereen dient gelijkwaardig en humaan te worden behandeld. ☮
- Wij streven naar volledig burgerschap en integratie in de Nederlandse samenleving. Daarbij benadrukken we het belang van onderwijs en gelijke kansen op de arbeidsmarkt. 👷
- Wij vinden vrouwenemancipatie belangrijk. Daaronder vallen zaken als eigen zelfbeschikking (zoals het recht op abortus en vrije partnerkeuze), vooruitgang door onderwijs en het uitbannen van vrouwenmishandeling. 👩
- Wij tonen solidariteit met mensenrechten wereldwijd en met belangrijke zaken als het milieu en economische vooruitgang voor iedereen. 🌍
Organisationeel
Onze vereniging kent een platte structuur met korte lijntjes. Het bestuur van onze vereniging wordt via een algemene vergadering gekozen voor een periode van twee jaar. Het bestuur bestaat uit minimaal zeven leden.
Het gekozen bestuur wijst uit haar midden een voorzitter, een secretaris, penningmeester en het noodzakelijke aantal ondersteunende leden aan.
Naast het bestuur zijn er een aantal commissies: de vrouwencommissie houdt zich bezig met het organiseren van activiteiten voor vrouwelijke leden.
De jongerencommissie organiseert activiteiten voor en door jongeren. En de cem-commissie houdt zich bezig met de religieuze activiteiten (Cem, Muharrem, Asure e.d.).
Helaas hebben wij geen 'cemhuis' (Turks: cemevi) voor de religieuze activiteiten en zijn daarvoor aangewezen op de reguliere ruimte die wij in huur hebben bij een wijkcentrum.
Wij zijn aangesloten bij Hak-der, de koepelorganisatie van alevitische verenigingen in Nederland. Hak-der werkt samen met De Humanistische Alliantie, een vereniging van humanistische organisaties in Nederland.
Vragen?
Heeft u vragen schroom dan niet contact met ons op te nemen. Wij zijn een vriendelijke en gastvrije vereniging. Iedereen is bij ons altijd welkom voor een kennismaking, gesprek of om gewoon eens rond te kijken.
