Bu sayfalar malesef henüz Türkçeye daha çevirilmedi.
Şimdilik lütfen geçici olarak Google Translate-servisi kullanin (çevire tıklayın).

Het alevitisme is een humanistische filosofie, waarbij de mens centraal staat. Om tot God te komen, om God te gedenken, is het noodzakelijk om ook de goddelijke essentie in de mens te erkennen. Daarom staat het geloof in de mens centraal in het alevitisme.

Dit geloof is alleen mogelijk wanneer het er in de samenleving menselijk aan toegaat, dat betekent: democratisch en humanistisch.

De imam Ali en Haci Bektasi Veli waren een belichaming van deze principes. Het principe "ieder mens te accepteren en te respecteren zoals hij/zij is", geldt niet in de laatste plaats voor de geloofsbeleving van iemand. De alevieten hebben een groot respect voor ieders geloof en belijdenis, wat ook zijn of haar overtuiging moge zijn. Want, zoals Haci Bektasi Veli heeft gezegd: "De mens zelf is degene die uiting en richting geeft aan het geloof". De mens is verantwoordelijk voor zichzelf. Iemand moet zelf tot erkenning van God en de natuur komen en daarom kan niemand bijvoorbeeld vanwege atheïsme veroordeeld en gestraft worden. Iedereen is vrij zijn geloof te beleven zoals hij of zij verkiest er zijn geen verplichte gebeden en geen vaste regels. Niet God, maar de mens is de wetgever op aarde. De mens is op alle gebieden zelf verantwoordelijk. Alleen met betrekking tot de spiritueel-religieuze vragen is de aleviet ondergeschikt aan een spirituele leraar, een dede. De mensheid is door God geschapen. Ieder mens is een schepping van God. Vrede, solidariteit, eenheid en broederschap onder de mensen staan bij alevieten dan ook hoog in het vaandel.
Site haritası | Kolofon   © 2011 PSA-DER Enschede